Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Een Keramische Dakpan of Betondakpan?

28 mei 2021

De zoektocht naar de juiste dakpan kan soms lastig zijn. In een vorige blog hebben wij u geïnformeerd over de mogelijkheden betreft nieuwe- en gebruikte dakpannen. Welke projecten zijn geschikt voor specifieke dakpannen? Welke uitstraling wilt u creëren? Kiest u voor een keramische of betondakpan? Dit is stof tot nadenken.

Keramische en betonnen dakpannen 

Vandaag gaan wij u informeren over betonnen en keramische dakpannen. Er zijn diverse soorten dakbedekking, maar in het moderne straatbeeld zijn dit de meest gebruikte opties. U kunt zowel keramische als betonnen dakpannen in diverse kleuren, maten en modellen vinden. De samenstelling maakt echter het grootste verschil. Keramische dakpannen worden gemaakt van gebakken klei. De betondakpan bestaat uit een mix van zand, water, cement of soms ook wel eens klei.  

Keramische dakpannen 

De meest aanbevolen dakpan, is de keramische dakpan. Waarom prefereert men deze vaak boven de betonnen dakpan? Dat heeft alles te maken met de levensduur en kwaliteit op de lange termijn. Keramische dakpannen worden op hoge temperatuur gebakken, wat resulteert in een kwaliteitsproduct. De levensduur is langer en de dakpan blijft ook langer mooi. Groene algen hechten zich minder snel op een keramische dakpan. Dit maakt een keramische dakpan een duurzame keuze. 

betondakpan

De Betondakpan

Het grootste voordeel om te kiezen voor een betondakpan is de prijs. Deze ligt een stuk lager dan die van een keramische dakpan. Dit heeft alles te maken met het productieproces en het soort materiaal dat wordt gebruikt. De toplaag van de betonnen dakpan gaat al na een paar maanden slijten waardoor de frisse kleur langzaam plaatsmaakt voor een grauwe gloed. De klassieke betondakpan is een magneet voor algen en vuil. Zelfs als de dakpan slechts een jaar oud is, kan het al een goedkope uitstraling geven. Hoewel er tegenwoordig bij diverse moderne betonpannen een speciale coating tegen algen wordt aangebracht, kan het de kwaliteit van de keramische dakpan niet evenaren. Ook gaan betonpannen maar zo’n 30 jaar mee. Het interessante prijskaartje is vaak de doorslaggevende reden om voor de betonpan te kiezen. Want ook het leggen door een dakdekker is in veel gevallen goedkoper.