Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Bouwmaterialen worden schaars. Hoe kan het anders?

30 april 2021

Wie in het straatbeeld kijkt, ziet overal om zich heen innovatie. De infrastructuur wordt dagelijks aangepast om het ons zo comfortabel mogelijk te maken. En natuurlijk, het oog wil ook wat. Er worden wegen aangelegd, men is bezig met het plaatsen van zonnepanelen, het realiseren van nieuwbouwprojecten etc. Bij al deze operaties wordt gebruik gemaakt van grondstoffen en bouwmaterialen. En daar hebben we eigenlijk een tekort van. 

Een tekort aan grondstoffen 

Een paar jaar geleden dreigde er een tekort aan grondstoffen. Nu zijn we op een punt gekomen waarbij de eerste tekenen van schaarste al zichtbaar zijn. Dit heeft nadelige gevolgen voor de bouw aangezien de meeste bouwmaterialen uit grondstoffen bestaan. Het is vooral belangrijk om de eindige grondstoffen te sparen. Zo zal klei een keer opraken. En dan? De wereldeconomie moet minder afhankelijk worden van eindige grondstoffen en zal zich dus moeten focussen op hernieuwbare grondstoffen. Hout zal niet opraken, mits hier verstandig mee omgegaan wordt. 

bouwmaterialen

Nederland circulair in 2050  

Dit laatste is in sommige economieën nog steeds een dingetje, al is het bewustzijn gecreëerd en worden her en der al de eerste stappen tot verbetering gezet. Nederland heeft als streven om in 2050 de economie volledig op herbruikbare grondstoffen te laten draaien. Hoe gaan we dat doen? Daar zijn diverse roadmaps voor uitgetekend en die zullen vast en zeker in de loop der jaren aangepast worden. Wat kunnen we nu in de bouw doen? 

Biobased bouwen 

We moeten biobased bouwen. Dit is een manier van bouwen die op de natuur gebaseerd is. In principe betekent dit dat men eindige grondstoffen gaat vervangen voor hernieuwbare grondstoffen. Men creëert producten van geoogste materialen. Denk hierbij aan isolatie van hennepvezel of verf op plantaardige basis.  

Gebruikte bouwmaterialen gebruiken 

Ook kan men kiezen om tweedehands bouwmaterialen te gebruiken. Producten en objecten die uit een sloop vervaardigd worden en zeker nog een ronde meekunnen. Bent u op zoek naar gebruikte bouwmaterialen? Dan kunt u deze vinden bij onze partner Mundimat Bouwmaterialen. Voor gebruikte dakpannen zijn wij, Mundimat Dakmaterialen, u graag van dienst.