Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Circulaire Hellende Daken

16 november 2023

Door hergebruik wordt optimaal gebruik gemaakt van de lange levensduur van dakpannen. Een keramische dakpan kan tot wel 80-100 jaar mee, en een betonnen dakpan heeft een levensduur van 30 jaar. 

Bij renovatie blijkt een groot deel van de oude keramische dakpannen geschikt voor een tweede leven en kunnen ze succesvol worden ingezet in de tweedehandsmarkt. 

De overige dakpannen die kwalitatief niet geschikt zijn kunnen gebruikt worden voor diverse upcycle projecten, of kan men laten recyclen tot hoogwaardige grondstoffen. 

De gebruikte dakpannen die nog prima voldoen kunnen weer op het dak geplaatst worden bij voornamelijk reparatie of onder zonnepanelen. Een compleet dak met gebruikte dakpannen behoort ook tot de mogelijkheden.

Wat zijn gebruikte dakpannen?

Gebruikte dakpannen, of het nu keramische of betonnen dakpannen zijn, hebben al een leven op een dak achter de rug. Deze dakbedekkingen hebben de eigenschap om decennialang mee te gaan. 

Bij een dakrenovatie worden deze dakpannen zorgvuldig verwijderd en kunnen ze vaak nog een tweede leven tegemoet zien. Het hergebruik van dakpannen is niet alleen economisch voordelig, maar ook duurzaam, omdat het de levensduur van het materiaal verlengt en de ecologische impact van het produceren van nieuwe dakbedekking vermindert. 

Zo dragen gebruikte dakpannen bij aan een milieuvriendelijke benadering van bouw- en renovatieprojecten, waarbij het behoud van materialen en het verminderen van afval centraal staan.

Doorgaans kunnen alle keramische- en betondakpannen hergebruikt worden, mits ze in goede staat verkeren.

circulaire hellende daken

De uitstraling van een circulair dak

Bij het kiezen van gebruikte dakpannen is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals het lokale klimaat, persoonlijke esthetische voorkeur en budgettaire overwegingen. 

Door de juiste dakpannen te kiezen, combineer je functionaliteit met stijl, waardoor je dak niet alleen bescherming biedt maar ook een statement maakt voor de uitstraling van je huis. Gebruikte dakpannen worden vaak gebruikt bij een renovatie vanwege de verweerde uitstraling.

Neem de tijd om de verschillende opties te overwegen en ontdek welke gebruikte dakpan het beste bij jouw woning past. Bij reparatie of bij plaatsing van zonnepanelen worden vaak gebruikte dakpannen gekozen omdat deze mooi inblenden met de huidige dakpannen.