Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Dakpannen in Limburg

31 augustus 2020

Limburg staat bekend om zijn rijke geschiedenis in de dakpannenindustrie. Hier werden de meeste dakpannen van ons land geproduceerd. Door de eeuwen heen hebben zich circa 130-140 dakpannenfabrieken in Limburg gevestigd. Een groot deel van deze fabrieken kon men in de regio Tegelen, Swalmen en Echt vinden.

 

Dakpannen fabrieken in Limburg 

Tegenwoordig kent Nederland twee grote dakpannenfabrieken, namelijk BMI en Wienerberger. Onder BMI vallen twee keramische dakpannenfabrieken. Een van deze fabrieken ligt in het Limburgse Tegelen. Ook bezit BMI een keramische dakpannenfabriek in Woerden (Utrecht). Naast de keramische dakpannenfabrieken kan men ook een betonpannenfabriek van BMI in Susteren vinden. De twee Limburgse dakpannenfabrieken van Wienerberger zijn gesitueerd in Tegelen. Ook is er een fabriek in Deest (Gelderland). 

Kleirijke grond 

Maar waarom kent de fabricage van dakpannen een uitgebreide geschiedenis in deze provincie? Dat heeft alles te maken met de grondsoort klei. In onze provincie kun je voornamelijk rivierklei in midden- en noord Limburg vinden. Dit komt omdat Nederland als het ware het afvoerputje van Europa is. Miljoenen jaren voeren rivieren zand, grind en ander erosiemateriaal aan uit verre berggebieden. Zo is het land ontstaan waarop we leven. Laag over laag aan erosiemateriaal kwam in Nederland terecht. Klei is een van deze erosiematerialen en daar heeft de dakpannenindustrie in Limburg flink van kunnen profiteren.  

Gebruikte dakpannen in Limburg 

In de afgelopen eeuw zijn er veel dakpannenfabrieken overgenomen of verdwenen. Het kan dus voorkomen dat u een dakpan zoekt die niet meer geproduceerd wordt. Dat is vervelend wanneer u bijvoorbeeld uw dak moet repareren. Een dakpan van een merk dat niet meer geproduceerd wordt kunt u wellicht vinden bij een gespecialiseerd verkooppunt. In de provincie Limburg is dit Mundimat Dakmaterialen in Kelpen- Oler. Wij hebben een groot assortiment gebruikte dakpannen. Wellicht kunnen wij u voorzien van die ene zeldzame dakpan waar u naar op zoek bent.