Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Dakpannen kopen in Limburg

08 juli 2022

 

Het is geen toeval dat Mundimat Dakmaterialen in Limburg gevestigd is. De geschiedenis leert ons dat Limburg een rijke dakpannenhistorie kent. In het verleden werden hier de meeste dakpannen van ons land geproduceerd en ook hedendaags hebben de fabrieken, gevestigd in Limburg, een groot aandeel in de landelijke levering. Hoe dit komt? Daar vertellen we u in deze blog meer over.

Dakpannengeschiedenis in Limburg

Om aan het startpunt van de Limburgse dakpannengeschiedenis te komen gaan we miljoenen jaren terug in de tijd. Al sinds de prehistorie voeren rivieren grind, zand en ander erosiemateriaal vanuit de bergen richting de lager geleden landen naar zee. Zo is het land ontstaan waarop wij hedendaags leven. Het erosiemateriaal kwam in diverse lagen in Nederland terecht.

Een van die erosiematerialen is klei, en deze grondsoort werd veelvuldig langs de uiterwaarden van de Maas gevonden. Zo kwam het dat diverse dakpannenfabrieken zich in dorpjes langs de Maas vestigden. Dit resulteerden in 130-140 dakpannenfabrieken die zich door de eeuwen heen in Limburg gevestigd hebben. Deze fabrieken kon men vooral tussen Susteren en Venlo vinden. Vooral de dorpen Swalmen en Tegelen hebben veel dakpannenfabrieken gekend. Via lokale Heemkundeverenigingen is nog veel informatie te vinden over de geschiedenis van deze regionale branche.

Gebruikte Dakpannen kopen

Tegenwoordig kent Nederland slechts twee grote dakpannenproducenten. Dit zijn BMI in Wienerberger. Beide producenten hebben fabrieken in Limburg. Zij produceren nieuwe dakpannen die via Mundimat Dakmaterialen geleverd kunnen worden. Ook hebben wij bij Mundimat Dakmaterialen een groot assortiment gebruikte dakpannen. Door de jaren heen zijn er veel dakpannenfabrieken verdwenen of overgenomen. Hierdoor kan het zijn dat de dakpan die op uw dak ligt niet meer geproduceerd wordt. Voor dit soort dakpannen zijn wij een gespecialiseerd verkooppunt. Wij kennen de geschiedenis van de regio en hebben diverse gebruikte dakpannen op voorraad. Wellicht kan Mundimat Dakmaterialen u voorzien van die ene zeldzame dakpan waar u naar op zoek bent.