Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

De Duurzaamheid van Keramische Dakpannen

27 november 2023

Dakpannen staan bekend om hun duurzaamheid, gemaakt van weerbestendig materiaal dat vele jaren meegaat. Maar wat is nu precies de levensduur van een dakpan en welke stappen kun je nemen om deze te verlengen? In deze blog bieden we meer inzicht en handige tips.

Levensduur van Dakpannen: Hoe Lang Houden Ze Stand?

Dakpannen kunnen, vanaf het moment dat ze vers van de fabriek op het dak worden geplaatst, wel tot een eeuw meegaan. Betondakpannen hebben een levensduur van ongeveer 40 jaar, terwijl keramische dakpannen tot wel 80 of zelfs 100 jaar kunnen standhouden. Dit maakt keramische dakbedekking aantrekkelijk voor wie duurzaamheid en een lange levensduur hoog in het vaandel heeft staan.

Belang van Onderhoud

Een goed onderhouden dak vergt weinig aandacht. Het is enkel van groot belang beschadigingen tijdig te signaleren en aan te pakken, aangezien deze de dakpannen poreus kunnen maken. Poreuze dakpannen vergroten het risico op lekkages, wat vervolgens de constructie van het dak- en uw huis kan aantasten. Regelmatige inspectie door een professional kan potentiële problemen identificeren en voorkomen.

Mundimat Dakmaterialen | Gebruikte dakpannen en hulpstukken | Oude dakpannen | Historische dakpannen

Tekenen van Slijtage: Wanneer Moet je Dakpannen Vervangen?

Maar hoe weet je wanneer een dakpan aan vervanging toe is? Een visuele inspectie is een goede eerste stap. Controleer de dakpannen op scheurtjes, vooral aan de randen. Een andere methode is om op de dakpan te tikken. Een heldere klank duidt op een goede staat, terwijl een doffe klank kan betekenen dat de dakpan poreus is. Ook kleine schaafjes dakpannen in de goot zijn een indicatie dat vervanging nodig is.

Lees er meer over in deze blog: Wanneer moeten dakpannen vervangen worden?

Hergebruik van Dakpannen: Goed voor het Milieu

Dankzij hun lange levensduur worden dakpannen vaak nog één of zelfs twee keer hergebruikt. Dit is niet alleen milieuvriendelijk, maar ook een voordeel voor kopers die op zoek zijn naar dakpannen die niet meer worden geproduceerd. Mundimat Dakmaterialen biedt een ruim assortiment gebruikte dakpannen. Bent u op zoek naar een dakpan die goed aansluit op uw bestaande dak? Neem dan een voorbeeld mee, zodat wij de juiste dakpan voor u kunnen selecteren.

Conclusie: Duurzaamheid als Fundament van Dakbedekking

In conclusie zijn keramische dakpannen een duurzame keuze voor langdurige dakbedekking. Met een potentiële levensduur van 80 tot 100 jaar, mits goed onderhouden, bieden ze niet alleen bescherming tegen de elementen maar stimuleren ze ook milieuvriendelijkheid door hergebruik. Investeer in de duurzaamheid van keramische dakpannen en geniet tientallen jaren van een betrouwbaar en stijlvol dak.