Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

De nokafwerking van een hellend dak

26 februari 2021

Laten we het vandaag eens hebben over de nokafwerking. Een nok, oftewel daknok, is de snijlijn tussen twee dakvlakken. Een nok is bijna altijd horizontaal. Onder de nok bevindt zich vaak de nokgording (soms ook nok genoemd) waarop een nokruiter is aangebracht, Deze draagt bij een pannendak de nokvorst. De nok wordt bij een pannendak waterdicht afgedekt met nokvorsten. Er zijn diverse daktoebehoren die men kan gebruiken om de nok af te werken. We gaan er een aantal bespreken.

Nokafwerking met Ruiterdragers

Ruiterdragers gebruikt men om de ruiter aan de onderliggende dakconstructie te bevestigen. Er bestaan diverse soorten ruiterdragers. De Ruiterdrager nok, de ruiterdrager deelbaar en de ruiterpin zijn veel gebruikte vormen van ruiterdragers. Deze kunt u in ons assortiment vinden.

Ondervorsten

Voor de bescherming van de nokconstructie tegen vocht gebruikt men ondervorsten. Ze zorgen voor een goede ventilatie van de ruimte tussen de dakpannen en de onderliggende constructie. Tevens beschermen ze tegen ongedierte. Bij Mundimat Dakmaterialen verkopen wij de Flexirol extreme van Wienerberger in de kleuren rood en zwart. Ook hebben wij de Universele Ruiterrol Optivent van Monier in de kleur antraciet in ons assortiment.

nokafwerking

Verankering

Nokvorsten en hoekkepervorsten zijn vaak blootgesteld aan stormschade omdat ze de meeste wind opvangen. Het is verplicht om deze te verankeren volgens de normen die zijn bepaald in het bouwbesluit. Mundimat Dakmaterialen verkoopt klokschroeven in de kleuren rood en zwart en vorstbeugels + schroeven in rood en antraciet.

Vogelstixx als nokafwerking

De nok van een dak is de ideale plek voor vogels om even uit te rusten. Ideal voor hen, wat minder voor de eigenaar van het gebouw. De uitwerpselen van o.a. duiven kunnen schade aan uw gebouw toebrengen. Ook zijn vogeluitwerpselen op het dak geen mooi gezicht. Vogelstixx is een oplossing om dit te voorkomen. De verticale pinnen ontmoedigen vogels om plaats te nemen op uw dak. Ze raken niet gewond, maar gaan elders een plekje zoeken. Wij kunnen u verder helpen met deze dakoplossing.