Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Het Verankeren van Dakpannen met Panhaken

29 augustus 2023

In Nederland, waar het weer grillig en soms onvoorspelbaar kan zijn, is het van groot belang om ervoor te zorgen dat onze huizen en gebouwen stevig en veilig zijn, vooral wanneer het gaat om de bescherming van onze daken.

Een belangrijke maatregel die genomen wordt om schade en ongelukken bij harde windvlagen te voorkomen, is het verankeren van dakpannen. Dit gebeurt met behulp van panhaken, een cruciaal onderdeel van het dak dat zorgt voor een betrouwbare bevestiging van de dakpannen.

Waarom het Verankeren van Dakpannen Belangrijk Is

Nederland staat bekend om zijn wisselvallige weer, inclusief sterke windvlagen die in staat zijn om losse dakpannen te doen verschuiven, wat kan leiden tot schade aan het dak en zelfs gevaarlijke situaties voor bewoners en voorbijgangers. Het verankeren van dakpannen is daarom niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een verstandige stap om de veiligheid en stabiliteit van onze gebouwen te waarborgen.

Panhaken: Het Fundament van Dakpanverankering

Panhaken, vervaardigd van duurzaam roestvrijstaal, spelen een essentiële rol bij het verankeren van dakpannen. Ze zijn beschikbaar in verschillende varianten, elk ontworpen om bij specifieke dakpanmodellen te passen. De keuze van de juiste panhaak is afhankelijk van het type dakpan en het specifieke dakontwerp.

Verschillende Soorten Panhaken

De beschikbare panhaken zijn gevarieerd en aangepast aan verschillende dakpannen en hun eigenschappen. Een greep uit het assortiment:

Klikpanhaak nr. 5: Deze haak is geschikt voor dakpannen zoals VHV klassiek en VHV vario. De klikhaak wordt om de panlat bevestigd en vastgeklikt in de zijsluiting van de dakpan.

Tikpanhaak nr. 210, 215, 220, 223 en 230: Deze tikpanhaken zijn ontworpen voor specifieke dakpanmodellen, zoals Actua, Datura, Modula, Alegra 12, Madura en OVH Vario. Ze worden in de panlat getikt en vallen in de zijsluiting van de dakpan.

Twintikker RVS: Deze haak is geschikt voor dakpannen zoals OVH Klassiek, TND 044 en TDN933. De twintikker klemt zich vast aan twee diagonaal aangrenzende dakpannen dankzij twee haken.

Conclusie Omtrent het Verankeren van Dakpannen

In Nederland is dakpanverankering een wettelijke verplichting en een verstandige keuze om de stabiliteit en veiligheid van gebouwen te waarborgen. Panhaken, zoals de Klikpanhaak, Tikpanhaak en Twintikker RVS, zijn van cruciaal belang om dakpannen stevig te verankeren en potentiële schade en ongevallen bij harde windvlagen te voorkomen.

Met het ruime assortiment aan panhaken, elk specifiek ontworpen voor verschillende dakpanmodellen, kunnen eigenaren van gebouwen vertrouwen op een betrouwbare verankering die aan de hoogste veiligheidsnormen voldoet. Voor meer informatie en advies over de juiste panhaak voor uw dakpanmodel kunt u altijd contact met ons opnemen via telefoon of het contactformulier op de website.