Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Hoe klimaatverandering invloed heeft op uw dak

16 december 2021

 

We krijgen wereldwijd steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Voor West-Europa betekent dit veelal milde natte winters, maar ook warme en nattere zomers. Een recent voorbeeld is de extreme regenval van afgelopen zomer, waarbij het water van de maas tot ver buiten de oevers te vinden was.  

Deze extreme weersomstandigheden kunnen mogelijk gevolgen hebben voor uw dak. Keramische dakpannen kunnen heel wat hebben en zijn goed bestand tegen extreme hitte én kou. Het zijn vaak situaties rondom de dakpan die voor problemen kunnen zorgen. 

dak

Stormschade aan het dak

Een harde wind of storm kan flinke schade bezorgen als de dakpan niet stevig genoeg verankerd is. Bij een rukwind waaien slecht verankerde dakpannen van het dak. (Letsel)schade of een lekkend dak kunnen een gevolg zijn. Situaties die je liever wil voorkomen. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat winterstormen frequenter én heviger ons land passeren. Het nemen van voorzorgsmaatregelen is sterk aanbevolen als u een ouder dak heeft. 

Waterschade  aan het dak

Ook hevige regenval kan problemen opleveren. Als het water niet via een juiste weg afgevoerd kan worden, zal dit mogelijk tot een lekkage leiden. Als er sprake is van een lekkage heeft dit ernstige consequenties voor uw woning. Het water trekt in de muur en dit resulteert in een broedplaats voor schimmel. 

dak

Hoe kunt u dit voorkomen? 

Hoe kunt u de bovenstaande situaties voorkomen? Controleer regelmatig de staat van uw dak. Zeker bij een ouder dak is het aan te bevelen om geregeld een professional naar de actuele situatie te laten kijken. Ook is het erg belangrijk om de dakgoot en de afvoerpijpen goed schoon te houden. Het komt voornamelijk in de herfst voor de deze verstopt raken met bladeren en vuil. Ook het plaatsen van een bladvanger in de dakgoot kan helpen om grote schade te voorkomen.  

Wilt u meer weten over dit onderwerp of heeft u interesse om een bladvanger aan te schaffen? Neem dan even contact met ons op of kom langs op onze locatie. Wij hebben ze bijna altijd voorraad en kunnen u voorzien van een passend advies.