Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Ruiterdragers: Essentiële Elementen in Dakconstructies

25 augustus 2023

In de wereld van architectuur en bouwkunde spelen kleine details vaak een cruciale rol in het waarborgen van de stabiliteit en duurzaamheid van constructies. Een dergelijk element dat van onschatbare waarde is, zijn ruiterdragers.

Deze onzichtbare, maar essentiële componenten zijn verantwoordelijk voor het veilig bevestigen van ruiters aan de onderliggende dakconstructie. Laten we eens dieper ingaan op wat ruiterdragers zijn en waarom ze zo belangrijk zijn in moderne bouwprojecten.

Wat zijn Ruiterdragers?

Ruiterdragers vormen een verbinding tussen ruiters en de draagconstructie van een dak. Ruiters zijn horizontale balken die parallel lopen aan de daknok en dienen als dragende elementen voor het dakbedekkingssysteem. Ruiterdragers zijn ontworpen om ruiters stevig en veilig aan het dakgebinte te bevestigen, wat de algehele stabiliteit van het dak verbetert.

universele ruiterdragers deelbaar ruiterpin

Verschillende Soorten Ruiterdragers

Er bestaan verschillende soorten ruiterdragers die zijn afgestemd op specifieke eisen en ontwerpen. Hier zijn enkele veelvoorkomende varianten:

  1. Ruiterdrager Nok: Deze variant is speciaal ontworpen om de ruiters aan de nok van het dak te bevestigen. De nok is het hoogste punt van een dak waar beide zijden samenkomen. De ruiterdrager nok speelt een cruciale rol bij het stabiliseren van de nokconstructie en zorgt ervoor dat ruiters stevig op hun plaats blijven, zelfs onder invloed van externe belastingen zoals wind en sneeuw.
  2. Universele Ruiterdrager Deelbaar: Met de Deelbare Universele Ruiterdrager kunt u de ruiter eenvoudig bevestigen aan de onderliggende dakcontructie. Deze drager is geschikt voor elk model dakpan en kan gemakkelijk worden gesplitst. Dankzij de slim geïntegreerde schaling is het nauwkeurig positioneren van de ruiter geen uitdaging. Dit is bijzonder handig, aangezien het helpt om fouten tijdens de uitvoering te voorkomen.
  3. Ruiterpin: De ruiterpin is een andere veelgebruikte vorm van ruiterdragers. Ook deze pinnen worden gebruikt om ruiters op een veilige manier aan de dakconstructie te bevestigen. Ruiterpinnen zijn vaak vervaardigd uit duurzame materialen zoals gegalvaniseerd staal en zijn ontworpen om langdurig mee te gaan.

Ontdek Ons Assortiment ruiterdragers

In ons assortiment vindt u een uitgebreide selectie van hoogwaardige ruiterdragers die voldoen aan de strengste normen voor kwaliteit en prestaties. Of u nu op zoek bent naar ruiterdrager nokken, deelbare ruiterdragers of ruiterpinnen, wij hebben de juiste oplossing voor uw dakproject.

Conclusie

Kortom, ruiterdragers mogen dan wel kleine componenten zijn in een dakconstructie, maar ze spelen een cruciale rol in het waarborgen van de stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid van gebouwen. De ruiterdrager nok, de universele ruiterdrager deelbaar en de ruiterpin kunnen daarvoor ingezet worden. Het selecteren van de juiste ruiterdrager is een investering in de lange levensduur van uw dak.