Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Schade aan uw dak door extreem weer

28 maart 2023

De mondiale klimaatverandering heeft als gevolg dat we in toenemende mate geconfronteerd worden met extreme weersomstandigheden, die onder andere milde en natte winters en warmere en nattere zomers in West-Europa omvatten. 

Recentelijk hebben we kunnen zien dat ongekende zware regenval in de zomer van 2021 de Maas uit haar oevers liet treden, waarbij het water ver buiten haar normale bereik kwam. Het is echter van groot belang om te beseffen dat deze extreme weersomstandigheden niet alleen gevolgen kunnen hebben voor de mens en de natuur, maar ook voor constructie en infrastructuur. In onze branche: de daken van huizen. 

Hoewel keramische dakpannen doorgaans bestand zijn tegen extreme temperaturen, kunnen de omstandigheden rondom de dakpannen problemen veroorzaken. In deze blog zullen we inzoomen op twee veelvoorkomende problemen die kunnen optreden tijdens extreem weer: stormschade aan het dak en waterschade aan het dak.

Schade door lekkages

Zware regenval kan enkele problemen veroorzaken voor uw dak. Wanneer het water niet adequaat kan worden afgevoerd, kan dit leiden tot een lekkage. Een lekkage kan desastreuze gevolgen hebben voor uw huis, omdat het water in de muren kan doordringen en een ideale omgeving voor schimmelgroei kan creëren.

Stormachtig weer

Schade door stormachtig weer

Harde wind of een storm kan aanzienlijke schade toebrengen aan het dak wanneer de dakpannen niet goed zijn verankerd. Een plotse windvlaag kan dakpannen van het dak blazen, wat kan leiden tot schade aan eigendommen of, nog ernstiger, letselschade. De frequente en steeds hevigere winterstormen maken het nemen van voorzorgsmaatregelen voor mensen met oudere daken een must.

Tips om schade te voorkomen

Het is daarom essentieel om regelmatig de staat van uw dak te inspecteren, vooral als uw dak al wat ouder is. Het is ook belangrijk om uw dakgoot en afvoerpijpen regelmatig schoon te maken, omdat deze in de herfst vaak verstopt raken met bladeren en vuil, wat kan leiden tot grote schade. Door een bladvanger in de dakgoot te plaatsen, kunt u aanzienlijke schade voorkomen.

Bezoek Mundimat Dakmaterialen

Wanneer u meer wilt weten over dit onderwerp of interesse heeft in het aanschaffen van een bladvanger, neem gerust contact met ons op of bezoek ons op locatie. We hebben bijna altijd een ruime voorraad en kunnen u voorzien van passend advies.