Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

7 Essentiële Tips Voor Het Onderhouden van uw Dak

21 april 2023

Het dak van een huis is een van de meest essentiële onderdelen omdat het zorgt voor bescherming tegen de elementen en ervoor zorgt dat een huis droog en goed geïsoleerd blijft.

Na verloop van tijd kunnen dakpannen echter verslijten en is vervanging noodzakelijk. Oude en versleten dakpannen beschermen een huis niet meer adequaat tegen de elementen en kunnen leiden tot problemen zoals schimmelvorming en houtrot. 

In deze tekst over het onderhouden van het dak bespreken we waarom dakpannen moeten worden vervangen, de kosten van vervanging, hoe je kunt weten wanneer dakpannen aan vervanging toe zijn, wat te doen bij stormschade en plaagdieren en waarom het belangrijk is om een goed geventileerd dak te hebben

herfstklaar maken van het dak onderhouden tips

Het onderhouden van het dak

Een goed onderhouden dak gaat lang mee. Om het dak in een goede conditie te laten verouderen is het belangrijk om er zorg en aandacht aan te besteden. Bekijk op tijd wanneer dakpannen vervangen moeten worden, zorg voor een goede ventilatie van het dak en maak tijdig de dakgoot schoon. Dit zijn enkele voorbeelden van handelingen die u kunt uitvoeren om uw dak te onderhouden. Dit en meer tips delen we met u in de volgende paragrafen.

Wanneer moeten dakpannen vervangen worden?

Een van de meest essentiële onderdelen van uw woning is het dak. Het dient als bescherming tegen de elementen en zorgt ervoor dat uw huis droog en goed geïsoleerd blijft. Helaas, net als alle andere dingen, kan het dak van uw woning na verloop van tijd verslijten en uiteindelijk zullen er dakpannen vervangen moeten worden.

Waarom moeten dakpannen vervangen worden?

Er zijn verschillende redenen waarom het noodzakelijk kan zijn om uw dakpannen te vervangen. Een van de belangrijkste redenen is dat oude en versleten dakpannen niet langer in staat zijn om uw huis adequaat te beschermen tegen de elementen. Wanneer dakpannen beschadigd zijn, kunnen ze lekken en water binnendringen, wat kan leiden tot problemen zoals schimmelvorming en houtrot.

Bovendien kunnen oude dakpannen ook minder efficiënt zijn in het isoleren van uw woning, wat kan resulteren in hogere energiekosten. Het onderhouden van uw dak is daarom belangrijk.

Wat kost het vervangen van dakpannen?

De kosten voor het vervangen van dakpannen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van uw dak, de huidige staat van uw dakbedekking en de kosten van de nieuwe dakpannen. Het wordt aanbevolen om een professionele dakdekker in te schakelen voor het uitvoeren van dit werk op een vakkundige manier.

Als u overweegt om uw dakpannen te vervangen, zijn hier enkele tips om dit efficiënt te doen:

  1. Inspecteer regelmatig uw dak op tekenen van slijtage, zoals beschadigde of ontbrekende dakpannen, en neem zo snel mogelijk actie om verdere schade te voorkomen.
  2. Zorg ervoor dat u hoogwaardige dakpannen van goede kwaliteit kiest om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan en uw huis effectief kunnen beschermen tegen diverse weersomstandigheden.
  3. Overweeg om een professional in te schakelen voor het vervangen van dakpannen, om ervoor te zorgen dat het werk goed wordt uitgevoerd en aan alle bouwvoorschriften voldoet.
  4. Plan het vervangen van dakpannen tijdens drogere seizoenen om vertragingen en complicaties door slecht weer te minimaliseren.
  5. Vergeet niet om rekening te houden met de kosten van het verwijderen van de oude dakpannen en het afvoeren van het afval bij het bepalen van het budget voor uw project.

Meer weten? Lees onze blog over het vervangen van dakpannen

Hoe lang gaan dakpannen mee?

Betondakpannen hebben doorgaans een levensduur van ongeveer 40 jaar, terwijl keramische dakpannen tot wel 80 of zelfs 100 jaar mee kunnen gaan. Mits goed onderhouden en regelmatig gecontroleerd, hoef je je voorlopig geen zorgen te maken over je dak. Bovendien maakt de duurzaamheid van dakpannen ze aantrekkelijk voor hergebruik.

Hoewel dakpannen in principe tot wel een eeuw mee kunnen gaan vanaf het moment dat ze nieuw uit de fabriek komen, is dit geen garantie. Beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat dakpannen poreus worden. Het is daarom verstandig om tijdig dakpannen te vervangen om lekkages te voorkomen.

Wanneer is een dakpan aan vervanging toe?

Hoe kun je weten wanneer een dakpan aan vervanging toe is? Een visuele inspectie met het blote oog kan al veel onthullen, bijvoorbeeld door te controleren op scheurtjes. Daarnaast kun je op de dakpan tikken om de staat te beoordelen. Geeft de dakpan een heldere klank na een tik, dan is de dakpan waarschijnlijk nog in goede staat. Een doffe klank kan erop wijzen dat de dakpan poreus is en aan vervanging toe is. Je zult het verschil in klank merken wanneer je op de dakpan tikt. Merk je kleine schaafjes van de dakpan in de goot op? Ook dit kan een indicatie zijn dat de dakpan vervangen moet worden.

Lees meer over dit onderwerp in onze blog over de levensduur van dakpannen

Waarom ventileren van het dak belangrijk is

In een vorige blog hebben we al besproken hoe een goed geventileerd dak stormschade kan voorkomen. Door het ventileren van het dak wordt de bovendruk onder de dakpan opgeheven, waardoor de kans op wegwaaiende dakpannen wordt verkleind. Maar naast het voorkomen van stormschade heeft een goed geventileerd dak nog meer voordelen, zoals het behouden van een gezond dak.

Een dak heeft vaak te maken met vochtige weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw en mist. Daarnaast stijgt er vanuit het huis vochtige warme lucht op richting het dak. Het is belangrijk dat dit vocht snel en efficiënt kan drogen om rotting van de houten dakconstructie te voorkomen. Dit is waarom een goede dakventilatie essentieel is.

Hoe kun je een dak ventileren?

Er zijn verschillende manieren om een dak te ventileren met behulp van daktoebehoren. Voorbeelden van dergelijke materialen zijn ventilerende onderlatten en ventilerende onderlatten met vogelschroot. Daarnaast kan een ventilerende nokconstructie worden gecreëerd met behulp van een ondervorst. Ook ventilatiepannen dragen bij aan een goede ventilatie van het dak.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Kijk dan in onze vorige blog: waarom ventilatie van het dak belangrijk is, waar we uitgebreid ingaan op de voordelen van een goed geventileerd dak en de verschillende methoden van dakventilatie.

Mundimat dakmaterialen - koramic - wienerberger - Ventilerende onderlat met vogelschroot

Wat te doen bij stormschade aan het dak?

Klimaatverandering is een onweerlegbaar feit. De recente gebeurtenissen laten zien dat we steeds vaker geconfronteerd worden met extreem weer. Naarmate de herfst weer zijn intrede doet, zullen we hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met enkele heftige stormdagen. Het is niet ondenkbaar dat uw dak schade oploopt als gevolg van deze stormen.

De gevolgen van stormschade

Indien u tijdens een winderige dag enkele dakpannen verliest, is het van groot belang dat u deze zo snel mogelijk vervangt om lekkages te voorkomen. In het ergste geval kan regenwater naar binnen sijpelen, wat uiteraard het laatste is wat u wilt. Wat kunt u nu het beste doen?

Stormschade herstellen

Aangezien bepaalde delen van uw dakconstructie worden blootgesteld aan de grillen van de natuur, is het cruciaal om uw dak zo spoedig mogelijk te herstellen. Als het om slechts enkele dakpannen gaat, kunt u deze wellicht zelf vervangen. Indien de klus echter wat ingewikkelder is, of als u liever niet zelf het dak op gaat, kunt u altijd een professional inhuren. Vervolgens dient u op zoek te gaan naar dakpannen die bij uw dak passen.

Lees er meer over in onze blog over hoe te handelen bij stormschade aan uw dak

Hoe voorkom je een dak lekkage?

Hoewel keramische dakpannen over het algemeen bestand zijn tegen extreme temperaturen, kunnen omgevingsomstandigheden problemen veroorzaken voor uw dak.

Zware regenval kan diverse problemen veroorzaken. Als water niet goed wordt afgevoerd, kan dit leiden tot lekkages. Lekkages kunnen rampzalige gevolgen hebben voor uw huis, aangezien het water in de muren kan doordringen en een ideale omgeving kan creëren voor schimmelgroei.

Het inspecteren en onderhouden van uw dak

Harde wind of een storm kan grote schade toebrengen aan uw dak als de dakpannen niet goed zijn verankerd. Plotselinge windstoten kunnen dakpannen van het dak blazen, wat kan leiden tot schade aan eigendommen of nog ernstiger, letselschade. Met steeds hevigere winterstormen is het nemen van maatregelen voor oudere daken absoluut noodzakelijk.

Daarom is het essentieel om regelmatig de conditie van uw dak te inspecteren, vooral als het een ouder dak betreft.  Het is ook belangrijk om uw dakgoten en afvoerpijpen met regelmaat te onderhouden en te reinigen, aangezien deze in het najaar vaak verstopt raken met bladeren en modder. Het plaatsen van een bladvanger in de dakgoot kan helpen om grote schade te voorkomen.

In onze blog over daklekkages kunt u meer over dit onderwerp lezen.

Waarom is het verankeren van dakpannen zo belangrijk?

Het verankeren van dakpannen kan gedaan worden met geschikte panhaken. Er zijn diverse soorten panhaken die passen bij verschillende dakpanmodellen. Dakpanfabrikanten bieden naast dakpannen ook verschillende daktoebehoren aan, waaronder panhaken. Roestvrijstalen panhaken worden gebruikt om dakpannen te verankeren. De manier waarop de dakpannen verankerd worden, is afhankelijk van zowel het dakpanmodel als de windbelasting op het dak.

Het verankeren van dakpannen is verplicht

Het verankeren van dakpannen is belangrijk om te voorkomen dat ze bij harde wind van het dak waaien. Losgeraakte dakpannen kunnen niet alleen hinderlijk zijn, maar ook gevaarlijk. Daarom is het verplicht om ze zorgvuldig te verankeren volgens de norm NEN6707, zoals vastgelegd in het Nederlands Bouwbesluit.

Meer weten hierover? In onze blog over het verankeren van dakpannen duiken we dieper in dit onderwerp en kunt u lezen met welke daktoebehoren u een dakpan kunt verankeren.

Hoe beschermt u uw dak tegen ongedierte?

Een effectieve manier om ongewenste dieren zoals marters, vogels, muizen en ratten te weren is door een vogelschroot te plaatsen. Dit is niet alleen duurzaam, maar ook diervriendelijk. Daken zijn namelijk vaak toegankelijk voor kleine dieren en in de winter is het een aantrekkelijke schuilplaats voor hen.

Een diervriendelijke manier om ongedierte buiten te houden

Een vogelschroot voorkomt dat deze dieren onder uw dakpannen kunnen komen, waardoor uw dak volledig afgesloten wordt zonder dat het esthetische aanzicht van uw huis verstoord wordt. Bovendien blijft de noodzakelijke ventilatie onder uw pannen behouden met behulp van dit product.

Op deze manier houdt u uw dak vrij van ongedierte zonder dat u gif hoeft te gebruiken. Het is een diervriendelijke en effectieve oplossing.

Lees meer in onze blog over het beschermen van uw dak tegen ongedierte.

Conclusie voor het onderhouden van het dak

Het vervangen van dakpannen is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw dak uw huis blijft beschermen tegen de elementen en om problemen zoals schimmelvorming en houtrot te voorkomen. 

De kosten voor het vervangen van dakpannen variëren, afhankelijk van de grootte van uw dak en de huidige staat van uw dakbedekking. Het wordt aanbevolen om een professionele dakdekker in te schakelen voor het uitvoeren van dit werk. 

Dakpannen kunnen tot wel een eeuw meegaan, maar beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat ze aan vervanging toe zijn. Regelmatig inspecteren van het dak en het kiezen van hoogwaardige dakpannen zijn essentieel om uw dak in goede staat te houden.

Daarnaast is het belangrijk om het dak goed te ventileren om problemen als vochtigheid te voorkomen.