Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Waarom Ventilatie Van Het Dak Belangrijk is

04 november 2022

Een goed geventileerd dak draagt bij aan een gezond dak. Door de juiste ventilatie toe te passen verleng je de levensduur van het dak en de constructie. Hoe zit dit precies? En wat gebeurt er bij te weinig ventilatie? Dat gaan we bespreken in deze blog.

Ventileren om stormschade te voorkomen

In onze vorige blog bespraken we al hoe een goed geventileerd dak stormschade kan voorkomen. Door het ventileren van het dak wordt de bovendruk onder de dakpan opgeheven. De wind heeft nog steeds invloed op het dak, maar de dakpan krijgt niet meer te maken met onder én bovendruk. Een combinatie van deze twee verhoogt de kans dat er dakpannen van het dak waaien, of in feiten door de druk worden weggezogen.

Wil je hier meer over lezen? Dit kan in onze vorige blog: Waarom ventilatiepannen stormschade kan voorkomen.

Ventileren om uw dakconstructie gezond te houden

Een goede ventilatie van het dak is niet alleen belangrijk om wegwaaiende dakpannen en stormschade te voorkomen. Een goed geventileerd dak betekent een gezond dak.

Een dak krijgt vaak te maken met vochtige weersomstandigheden. Denk hierbij aan regen, sneeuw, maar ook mist brengt vocht in de dakconstructie. Daarnaast stijgt er vanuit huis vochtige warme lucht richting het dak. Dit vocht moet snel en efficiënt kunnen drogen. Dit is noodzakelijk om rotting van de houten dakconstructie te voorkomen.

dak herfstklaar maken

Hoe kun je een dak ventileren?

Een dak kun je goed ventileren door gebruik te maken van daktoebehoren. Voorbeelden van dergelijke materialen zijn: een ventilerende onderlat en een ventilerende onderlat met vogelschroot. Een ventilerende nokconstructie wordt gecreëerd middels ondervorst rollen. Ook een ventilatiepan draagt bij aan een goede ventilering van het dak.

Al deze producten verkopen wij bij Mundimat Dakmaterialen, gelegen in Kelpen-Oler. Wilt u weten hoe u uw dak optimaal kunt ventileren? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.