Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Het smoren van dakpannen

23 september 2022

In het straatbeeld tref je soms huizen met een bijzondere pan op het dak. Ieder met een eigen vorm, kleur en afwerking. Een van deze dakpannen met een bijzondere afwerking zijn de gesmoorde pannen. Wat maakt het smoren van dakpan uniek? Dit heeft alles te maken met het bijzondere proces.  

Het smoren van dakpannen 

Keramische dakpannen zijn van oorsprong rood. Wellicht heeft u wel eens van de kleurbenaming ‘natuurrood’ gehoord? Dit is niks minder dan de oorspronkelijke kleur van de keramische dakpan. Als we de dakpan gaan smoren, dan nemen we deze dakpan mee in het proces om een unieke blauwe – grijze kleur te creëren.   

Hoe worden dakpannen gesmoord? 

Na het bakken van een dakpan gaan we een stapje verder. We nemen de dakpan mee in het smoorproces. Wat gebeurt er tijdens dit proces met de dakpan? Na het bakken blijft het gas in de oven branden, maar word de zuurstoftoevoer afgesloten. Hierdoor ontstaat een onvolledige verbranding van de aanwezige koolstof.   

Roodgebakken klei bevat een hoge concentratie ijzerdioxide. Als de zuurstoftoevoer wordt afgesloten (smoren) zal er zuurstof uit dit ijzerdioxide worden gehaald. Door dit proces veranderd de rode kleur in een blauw – grijze kleur. Zo komt een blauwe gesmoorde dakpan tot stand.   

Diverse kleurnuances zijn hierbij mogelijk.  

Nieuwe en gebruikte blauw gesmoorde dakpannen 

Bij Mundimat Dakmaterialen verkopen wij diverse soort blauw gesmoorde dakpannen van verschillende merken. Dit kunnen nieuwe dakpannen zijn, maar ook gebruikte dakpannen. Gebruikte dakpannen worden vaak gebruikt als reserve dakpannen bij het leggen van zonnepanelen. Het is echter ook verstandig om er een paar op voorraad te hebben als een dakpan op uw dak beschadigd raakt.  

Naast diverse blauwe gesmoorde dakpannen verkopen we ook bijpassende hulpstukken. Denk hierbij aan gevelpannen, vorsten, knikpannen, hoekkeperpannen en meer.   

Mocht u meer informatie nodig hebben over de blauw gesmoorde pannen in ons assortiment, dan kunt u het beste contact met ons opnemen via de website of langskomen op onze locatie.