Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Hoe lang gaan Dakpannen mee?

25 november 2022

Dat dakpannen duurzaam zijn, dat is niet nieuw voor ons. Ze worden gemaakt van weersbestendig materiaal dat jarenlang mee kan gaan. Maar hoe lang kan een dakpan precies meegaan? En wat kun je doen om de levensduur van een dakpan te verlengen? In deze blog geven we je meer informatie en tips.

Betondakpannen gaan zo’n 40 jaar mee. Bij keramische dakpannen kan deze levensduur tot wel 80 en zelfs 100 jaar zijn. Wie zijn dak goed onderhoud en regelmatig checkt, heeft er voorlopig geen omkijken naar. Tevens maakt duurzaamheid de dakpan een gewild object voor hergebruik.

dakpannen smoren

De levensduur van dakpannen: Hoe lang gaan ze mee?

Vanaf het moment dat dakpannen vers vanuit de fabriek het dak opgaan, kunnen deze tot wel een eeuw meegaan. Dit is echter geen garantie. Door beschadigingen kunnen de dakpannen poreus worden. Om lekkages te voorkomen, is het verstandig om een dakpan tijdig te vervangen.

Hoe weet je wanneer een dakpan aan vervanging toe is? Dat kun je doen door de dakpan met het blote oog te checken op scheurtjes. Daarnaast kun je op de dakpan tikken om de staat te controleren. Krijg je een heldere klank na een tik? Dan kan de dakpan nog wel even mee. Een doffe klank is een teken dat de dakpan poreus is. Je zult het verschil qua klank merken als je op de dakpan tikt. Kom je kleine schaafjes dakpan tegen in de goot? Dat is ook een aanwijzing dat een dakpan toe is aan vervanging.

Dakpannen hergebruiken

Omdat dakpannen lang meegaan, worden ze vaak nog een of zelfs twee keer hergebruikt. Dit is goed voor het milieu, maar het is ook gunstig voor de koper als deze een dakpan zoekt die niet meer geproduceerd wordt. Bij Mundimat Dakmaterialen hebben wij een groot assortiment gebruikte dakpannen. Bent u op zoek naar een dakpan die goed aansluit op uw bestaande dak? Kom dan even met een voorbeeld langs zodat wij de juiste dakpan voor u kunnen selecteren.