Mundimat Dakmaterialen, expert in advies en levering van nieuwe dakpannen en hulpstukken voor nieuwbouw en renovatie.

Lees meer

Mundimat Gebruikte Bouwmaterialen is een bedrijf gespecialiseerd in de verkoop van gebruikte bouwmaterialen.

Lees meer

Mundimat Sloopwerken is gespecialiseerd in sloopwerkzaamheden voor zowel bedrijven alsook particulieren.

Lees meer

Mundimat onderscheidt zich al decennia lang in zijn assortiment en dienstverlening.

Lees meer

Vogelschroot: Voorkom plaagdieren onder het dak

15 augustus 2023

Vogelschroot, een term die wellicht niet direct een belletje doet rinkelen, speelt een belangrijke rol in zowel de architectuur als de ecologie. Hoewel het vaak over het hoofd wordt gezien, speelt vogelschroot een cruciale rol bij het behoud van gebouwen en het in stand houden van de biodiversiteit.

In deze blog duiken we dieper in op wat een vogelschroot precies is, waarom het belangrijk is en hoe het onze leefomgeving beïnvloedt. Ook vertellen we welke soorten vogelschroten wij standaard in ons assortiment hebben.

Wat is Vogelschroot?

Vogelschroot, ook wel bekend als vogelwering of vogelweringsmateriaal, is een constructie die wordt gebruikt om te voorkomen dat vogels en plaagdieren onder daken en dakranden nestelen. Het zijn smalle strips die langs de randen van gebouwen worden geplaatst, met als doel openingen af te sluiten waar dieren zich kunnen nestelen. Deze strips kunnen zijn gemaakt van kunststof, en ze zijn zo ontworpen dat dieren geen weg naar binnen kunnen vinden.

Vogelschroot

Waarom is Vogelschroot Belangrijk?

  1. Bescherming van Gebouwen: Vogels kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan gebouwen door nesten te bouwen en uitwerpselen achter te laten. Nesten kunnen verstoppingen en corrosie veroorzaken, wat de levensduur van een gebouw kan verkorten. Vogelschroot voorkomt dat vogels zich op deze plekken nestelen, waardoor de structurele integriteit van gebouwen behouden blijft.
  2. Hygiëne en Gezondheid: Vogeluitwerpselen kunnen niet alleen visuele vervuiling veroorzaken, maar ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Uitwerpselen kunnen bacteriën en ziektekiemen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Door vogelnesten te voorkomen, wordt het risico op verspreiding van ziekten verminderd.
  3. Biodiversiteit en Ecologie: Hoewel vogelschroot bedoeld is om te voorkomen dat vogels zich op ongewenste plaatsen nestelen, heeft het ook positieve ecologische effecten. Het stimuleert vogels om natuurlijke nestplekken te zoeken, zoals bomen en struiken, wat bijdraagt aan het behoud van de lokale biodiversiteit en de gezondheid van ecosysteemgemeenschappen.
  4. Energie-efficiëntie: Vogelschroot kan ook helpen bij het verbeteren van de energie-efficiëntie van gebouwen. Door openingen onder daken en dakranden af te sluiten, wordt de luchtcirculatie beperkt, wat kan leiden tot minder warmteverlies in de winter en minder warmteopbouw in de zomer.

Welke soorten vogelschroten zijn er?

Bij Mundimat Dakmaterialen hebben wij enkele soorten vogelschroten standaard in ons assortiment. Naast de reguliere vogelschroot zijn ook de vogelschroot met dubbele kam en de ventilerende onderlat met vogelschroot verkrijgbaar. Ook de combi dakvoetprofiel en de mini combi dakvoetprofiel hebben wering tegen dieren.